Povestea lui Chef Giovanni și a restaurantului Il Viaggio

Are tinerețea și originalitatea de partea sa. A văzut lumea, a înțeles că frumusețea vieții stă în lucrurile simple și în prieteniile apropiate. Participarea la emisiunea “Chefi la cuțite” i-a dat încredere în forțele proprii și așa a încolțit ideea de a-și transforma pasiunea în job. S-a întors acasă, la Piatra Neamț și s-a gândit ce poate dărui familiei și prietenilor săi. Așa a apărut noul restaurant “Il Viaggio”, pe strada Petru Rareș, pe colț, un loc intim și călduros, unde ești primit ca în propria sufragerie.

De ce ați decis să deschideți un restaurant în Piatra Neamț și de ce (Călătoria – it.)?

“Il Viaggio” e o poveste, povestea unei călătorii, care începe cu plecarea mea din Piatra Neamț acum 18 ani. Italia mi-a dezvăluit tainele bucătăriei, acolo a început drumul meu ca bucătar. Participarea la “Chefi la cutițe” mi-a schimbat direcția și m-a adus înapoi acasă, unde, prin “Il viaggio” vreau să ofer clienților mei o călătorie culinară, vreau să îi port prin ceea ce gătesc în locurile unde am învățat diversele preparate. “Il Viaggio” e despre pasiunea pentru gătit care vreau să se regăsească în farfuriile clienților.

Ce specific are Il Viaggio, din punctul de vedere al meniului și cărei categorii sociale se adresează ca și prețuri?

“Il Viaggio” nu are un specific. Avem un meniu de bază, cu specific internațional, dar prefer să interacționez cu oaspeții mei și să gătesc, din materia primă disponibilă, rețete după poftele lor. Dezvolt, pe baza meniului, preparate diferite în fiecare zi: paste, risotto, carne de vită, porc, vânat, pui, fructe de mare, pește. Prețurile sunt determinate de materia primă.

Cum ați amenajat restaurantul? Ați apelat la un designer de interior sau au fost ideile dumneavoastră?

De amenajări m-am ocupat împreună cu prietena, am amenajat după cum am simțit, am ales culori care ne inspiră liniște și relaxare și elemente de decor handmade.

Au apărut foarte mulți chefi în ultimul timp în România. Care este diferența dintre un bucătar și un chef?

Un chef este un bucătar multilateral dezvoltat, cu abilități de manager, un bucătar demn să țină o echipă organizată, food-costurile sub control, investitorii mulțumiți, clienții sătui. Eu la “Il Viaggio” sunt gazdă.

Care este ingredientul secret pentru ca mâncarea să fie bună?

Rețeta mea de mâncare cu gust conține materie primă aleasă cu grijă și gătită cu pasiune. Încerc mereu să ofer clienților farfurii în care să regăsească plăcerea mea de a găti preparate care să fie mai mult decât mâncare, care să îmbine gusturi diverse, numai bune de savurat în tihnă.

“În bucătărie contează mai ales doza de imaginație și pasiune”

Ce strategie aveți pentru a înfrânge concurența?

Il Viaggio e un concept nou în oraș, e ca o sufragerie în care se adună prietenii să savureze o rețetă nouă. Meniul actualizat des și rețetele personalizate cred eu că ne vor ține clienții curioși și aproape. Pe lângă asta, cred că este loc pentru toată lumea pe piața asta, atâta timp cât ne punem amprenta diferit.

Cine gătește în familia dumneavoastră? Vorbiți-ne despre cei dragi, despre familia dumneavoastră.

Tatăl meu face cele mai bune plăcinte cu brânză. Descopăr în tot ceea ce gătește el câte un ingredient surpriză. De la tata am moștenit inventivitatea, de la mama răbdarea. Sora mea este cel mai obiectiv critic bine intenționat al meu. Restaurantul acesta micuț, cu suflet, m-a adus înapoi aproape de ei.

Care este rețeta dumneavoastră secretă pentru a fi fericit?

Liniștea. Sunt norocos să am pasiunea drept job, o familie unită, prieteni care mă apreciază și sentimentul că lucrurile curg natural în direcția potrivită.

Ați cucerit vreodată o femeie gătindu-i?

Am cucerit o femeie. Apoi i-am gătit. Iar acum construim, consolidăm, colaborăm, creștem împreună și ne dăm curaj și sprijin reciproc.

Ce faceți pentru a vă relaxa? Aveți hobby-uri?

Sunt relaxat mereu când gătesc; când nu gătesc petrec timp cu familia, lenevesc cu prietena și cățelul nostru alintat, citesc noutăți din domeniu, călătoresc.

Un sfat pentru tinerii aflați la început de drum în arta culinară.

Gătiți în stil propriu, fiți inventivi și flexibili. În bucătărie nu contează doar gramajele ingredientelor, ci mai ales doza de imaginație și pasiune pe care o puneți în fiecare farfurie.


Sursa: Interviu realizat de Angela Croitoru pentru Revista OK